Fjalë të urta Shqiptare
Faqja 3 e 4
Faqja 3 e 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Fjalë të urta Shqiptare
Fatkeqësi e njerëzisë vjen nga mungimi i vullnetit. Ai ndalon perfeksionimin moral dhe s’na lë të korrigjojmë të metat tona…Ky përtim moral e mban lidhur njerinë me të metat, fajet. Shumë herë njeriu ,duke rrëkëllyer poshtë, dëshiron të mbytnjë atë zë që vjen së thelli…
Duhet të kemi kurajo të themi të vërtetën, të bardhës- të bardhë dhe të zezës- të zezë.
Duhet të kemi kurajo të themi të vërtetën, të bardhës- të bardhë dhe të zezës- të zezë.
Është një virtyt i madh të duam të jemi, ashtu si duam, të dukemi ose të rrëfehemi ashtu si jemi.
Ena kallaiset së brendëshmi.
Miqësia s’bëhet kurdoherë me të ngjarë dhe me simpati të karakterit; shumë herë bëhet me të ditur të bëjmë lëshime për mikun, të dimë ta duam ashtu si është, me të mirat dhe të ligat e tij.
Ena kallaiset së brendëshmi.
Miqësia s’bëhet kurdoherë me të ngjarë dhe me simpati të karakterit; shumë herë bëhet me të ditur të bëjmë lëshime për mikun, të dimë ta duam ashtu si është, me të mirat dhe të ligat e tij.
Të endurit matet-me kut, lëndët-me okë dhe koha-me ngjarje.
Cdo njeri ka një tru të vecantë. Prej trurit vjen mendimi dhe logjika, fytyra besnike dhe harmonike e veglës që mendohet dhe që ndjen. Pas arkitekturës konstitucionale të trurit është dhe karakteri i njeriut, stili i tij në të shkruar, manifestimi i të jashtërave të mendimit, d.m.th prirja prirja e tij për artet grafike dhe plastike, muzikën etj. Mbase një ditë, do të vijë, që duke parë veprat e një njeriu, të një piktori, një punë arkitekture, një shkrim etj,, do të mundim të bëjmë diagramën besnike të encefalit të tij.
Cdo njeri ka një tru të vecantë. Prej trurit vjen mendimi dhe logjika, fytyra besnike dhe harmonike e veglës që mendohet dhe që ndjen. Pas arkitekturës konstitucionale të trurit është dhe karakteri i njeriut, stili i tij në të shkruar, manifestimi i të jashtërave të mendimit, d.m.th prirja prirja e tij për artet grafike dhe plastike, muzikën etj. Mbase një ditë, do të vijë, që duke parë veprat e një njeriu, të një piktori, një punë arkitekture, një shkrim etj,, do të mundim të bëjmë diagramën besnike të encefalit të tij.
Që të mund njeriu të jetë kurdoherë i ndershëm, të mbajë kundër cdo ngjarjeje dhe rënieje ndershmërinë dhe integritetin e tij, duhet ta marrë në sy që të mund të rrijë një ditë me kepucë të vjetëruara dhe hajë buk’ e djathë. Cdo njeri që është në mizerje, s’është padyshim kurdoherë i ndershëm, po ay që s’duron dot mizerjen dhe privacionin, s’mund që të mbajë ndershmërinë e tij.
Mos e qorto dhe mos e shaj shqiptarin për fajin që ka bërë, se ajo është mënyra më e fortë që ta bësh të këmbëngulë në atë faj. Merre me të mirë dhe shiko ta bindësh, pa pasur as pamjen e të dhënit këshillë.
Mos e qorto dhe mos e shaj shqiptarin për fajin që ka bërë, se ajo është mënyra më e fortë që ta bësh të këmbëngulë në atë faj. Merre me të mirë dhe shiko ta bindësh, pa pasur as pamjen e të dhënit këshillë.
Shqiptari , duke mos e shaj shqiptarin për fajin që ka bërë,se ajo është mënyra më e fortë që ta bësh të këmbëngulë në atë faj. Merrë me të mire dhe shiko ta bindësh, pa pasur as pamjen e të dhënit këshillë.
Shqipëtari, duke mos qënë i mësuar me jetë politike, dua të them, duke mos pasur gjer më sot shtet, qeveri dhe indipendencë, s’ka kuptuar dot akoma barrën, deyrat dhe përgjegjistë që rrjëdhin nga një jetë indipendente.
Shqipëtari, duke mos qënë i mësuar me jetë politike, dua të them, duke mos pasur gjer më sot shtet, qeveri dhe indipendencë, s’ka kuptuar dot akoma barrën, deyrat dhe përgjegjistë që rrjëdhin nga një jetë indipendente.
Cdo përparim vjen nga idetë e përparuara, nga idetë e reja.
Ka natyra të frikshme, të dobeta, që tremben prej realitetit dhe pëlqejnë krimbin e dyshimit. Janë si ata që duan më mirë t’u dhëmbë gjithnjë dhëmballa, se sa ta durojnë një herë dhembjen e të qiturit.
Ka natyra të frikshme, të dobeta, që tremben prej realitetit dhe pëlqejnë krimbin e dyshimit. Janë si ata që duan më mirë t’u dhëmbë gjithnjë dhëmballa, se sa ta durojnë një herë dhembjen e të qiturit.
Entuziazmi, besimi i plotë te mendimi, dëshira dhe inspirimi i minutës, padyshim na shtie shumë herë në faje dhe gabime.
Kënaqësi na jep dhe shpesh herë për sa punë të mëdha bëhet shkak.
Një ngazëllim i vërtetë është ai që ndjen njeriu pas një shoqërimi, pasë një lufte ndrërmjet dëshirës dhe detyrës, një luftë në të cilën mund vehten dhe i jep celik vullnetit. Në jetë cdo gjë duhet të reduktohet me një operim matematik, me një peshim, dhe do zgjedhur ana që rëndon më tepër…
Kënaqësi na jep dhe shpesh herë për sa punë të mëdha bëhet shkak.
Një ngazëllim i vërtetë është ai që ndjen njeriu pas një shoqërimi, pasë një lufte ndrërmjet dëshirës dhe detyrës, një luftë në të cilën mund vehten dhe i jep celik vullnetit. Në jetë cdo gjë duhet të reduktohet me një operim matematik, me një peshim, dhe do zgjedhur ana që rëndon më tepër…
Mësoni të kurseni kohën, mësoni mirë përdorimin e kësaj gjëjë të vlefshme që i thone kohë…Harrojmë se ditët tona janë të matura dhe se gërshëea e shtrigës kohë është gjithnjë gati të presë fillin e gjëllimit…
Mbrëmjeve, pa fjetur, shiko hesap e vështro ç’ke bërë ditën dhe, në qoftë se të ka ardhur një mendim i ri, në qoftë se ke ndjerë një gjë të re, mos e kqyr si të humbur atë ditë: je me fitim.
Partizanët e barazimit s’duan kurrë që i poshtmi të ngrihet sa i larti, po i larti të unjet sa i poshtm. Rrafshimi ndër ta do me thënë prishje dhe rrëzim. Prandaj vjen fatkeqsia.
Gruaja na robëron me dobësitë dhe jo me vullnetin e saj. Sa më pak Fuqi të duket se ka gruaja, aq më tepër siprëri ka mbi ne.
Patrikularizma, lokalizma dhe ekskluzivizma tek shqipëtari rrëfehen me atë mani që ka secilido të marrë emrin e fshatit ose të qytetit si emër familjeje. Kur piqen dy shqipëtarë, pas gëzimit të parë, pyetja esenciale është: nga të kemi z.tënde?
Shumë herë ideali për shqipëtarin është të qenët i zoti, me çdo mënyrë që të jetë.Pa dyshim, duke pasur horizontin të ngushtë, nuk mund të kërkojë vec suksetet e lehta.
Fatkeqësi që njeriu ka pak ambicion dhe shumë kotësi.
Mbrëmjeve, pa fjetur, shiko hesap e vështro ç’ke bërë ditën dhe, në qoftë se të ka ardhur një mendim i ri, në qoftë se ke ndjerë një gjë të re, mos e kqyr si të humbur atë ditë: je me fitim.
Partizanët e barazimit s’duan kurrë që i poshtmi të ngrihet sa i larti, po i larti të unjet sa i poshtm. Rrafshimi ndër ta do me thënë prishje dhe rrëzim. Prandaj vjen fatkeqsia.
Gruaja na robëron me dobësitë dhe jo me vullnetin e saj. Sa më pak Fuqi të duket se ka gruaja, aq më tepër siprëri ka mbi ne.
Patrikularizma, lokalizma dhe ekskluzivizma tek shqipëtari rrëfehen me atë mani që ka secilido të marrë emrin e fshatit ose të qytetit si emër familjeje. Kur piqen dy shqipëtarë, pas gëzimit të parë, pyetja esenciale është: nga të kemi z.tënde?
Shumë herë ideali për shqipëtarin është të qenët i zoti, me çdo mënyrë që të jetë.Pa dyshim, duke pasur horizontin të ngushtë, nuk mund të kërkojë vec suksetet e lehta.
Fatkeqësi që njeriu ka pak ambicion dhe shumë kotësi.
I lumtur është ai që në vështirësi lë të flasë zemrën dhe jo mendjen e tij.
Njerëzit që s’gjejnë mjaft interes tek vetja e tyre, merren me punët e botës.
Shumë herë jeta mbetet si një skicë e pambaruar. Kur shohim zbraztësinë e saj, duam të kompletojmë tablonë, të vëmë ngjyrat e duhura atje ku mungojnë. Por zëmë të shohim se vilari i jetës nuk duran qortime.
Feja, mëmëdheu, prona. Por, jo vetëm mëmëdheu, edhe feja vetë- prej frymës së promës rrjedhin.
Fjatët dhe frazat janë kufoma pa jetë: Stili u jep shpirtë. Ky shpirt që vëmë në stil, është uni.
Vetëm një proverb të mirë di:”Trimi i mirë me shokë shumë”. Por kur mendij fjalën e Ali Pashës: dy shqiptarë janë shumë!Atëherë kam dëshirë ta kthej proverbin:”Trimi i mirë me shokë…pak!”
Njerëzit që s’gjejnë mjaft interes tek vetja e tyre, merren me punët e botës.
Shumë herë jeta mbetet si një skicë e pambaruar. Kur shohim zbraztësinë e saj, duam të kompletojmë tablonë, të vëmë ngjyrat e duhura atje ku mungojnë. Por zëmë të shohim se vilari i jetës nuk duran qortime.
Feja, mëmëdheu, prona. Por, jo vetëm mëmëdheu, edhe feja vetë- prej frymës së promës rrjedhin.
Fjatët dhe frazat janë kufoma pa jetë: Stili u jep shpirtë. Ky shpirt që vëmë në stil, është uni.
Vetëm një proverb të mirë di:”Trimi i mirë me shokë shumë”. Por kur mendij fjalën e Ali Pashës: dy shqiptarë janë shumë!Atëherë kam dëshirë ta kthej proverbin:”Trimi i mirë me shokë…pak!”
Ata që s’kanë ndjerë ngazëllimin mistik të sakrificës inteligjente, pa dyshim janë zvjerdhur dhe prej një nga më të mëdhenjtë faktorë të lumtirisë.
Gjithë fatkeqësia vjen kur njeriu kërkon të rrojë pa fituar, të fitojë pa punuar, të punojë pa u lodhur.
Dhembja më e madhe është pikellimi i brendshëm, jo ai qe rrëfehet.
Shpesh herë zemerimi ynë vjen jo se kemi të drejtë, po se kemi faj dhe na vjen ligsht që na e shohin të tjerët.
Njeriu ka nevojë për dashuri: të dojë dhe të duhet.
Në qoftë se kujtimi është një bekim dhe një lumturi, nga ana tjetër edhe harrimi s’është një dhuratë më e vogël e zotit. Pa harrimin, si do të mundnim të rifillojmë jetën, të kemi kurajo dhe zell, të mbajmë gjallë fjalen e entuziazmës dhe të dashurisë?
Komunizma është një sëmundje e tmerruar, si tërbimi i qëneve dhe i ujqërve, është një kolerë që nuk shkatërron vetëm trupin,por dhe më tepër akoma, zemrën dhe shpirtin e njeriut.
Kur merr një detyrë, ki disiplinë e durim. Sqiptarin e ka prishur mungesa e disiplines dhe zjarri i padurimit
Gjithë fatkeqësia vjen kur njeriu kërkon të rrojë pa fituar, të fitojë pa punuar, të punojë pa u lodhur.
Dhembja më e madhe është pikellimi i brendshëm, jo ai qe rrëfehet.
Shpesh herë zemerimi ynë vjen jo se kemi të drejtë, po se kemi faj dhe na vjen ligsht që na e shohin të tjerët.
Njeriu ka nevojë për dashuri: të dojë dhe të duhet.
Në qoftë se kujtimi është një bekim dhe një lumturi, nga ana tjetër edhe harrimi s’është një dhuratë më e vogël e zotit. Pa harrimin, si do të mundnim të rifillojmë jetën, të kemi kurajo dhe zell, të mbajmë gjallë fjalen e entuziazmës dhe të dashurisë?
Komunizma është një sëmundje e tmerruar, si tërbimi i qëneve dhe i ujqërve, është një kolerë që nuk shkatërron vetëm trupin,por dhe më tepër akoma, zemrën dhe shpirtin e njeriut.
Kur merr një detyrë, ki disiplinë e durim. Sqiptarin e ka prishur mungesa e disiplines dhe zjarri i padurimit
Kur të proponohet një send që e mendon edhe ti të mirë dhe e gjykon të dobishëm,bindu. Shqiptarin e ka prishur mosbindja dhe jo bindja. Nis ti më parë të japësh shembullin e bindjes jo të verbër.
Hiqe veten si pak të mençmë dhe kap të ditur. Mëndjemadhësia na ka çmendur gjer më sot.
Mos u hidhëro po të shkoj tjetri para, edhe pse nuk ndenje dot në krye. Zilia na ka lënë të panderuar.
Hiqe veten si pak të mençmë dhe kap të ditur. Mëndjemadhësia na ka çmendur gjer më sot.
Mos u hidhëro po të shkoj tjetri para, edhe pse nuk ndenje dot në krye. Zilia na ka lënë të panderuar.
Kij ambicion të vërtetë: mos mendo orën e sotme dhe minutën në të cilën rron. Kujto pak pritmin,eternitetin.
Dhe së fundi, një fjalë e urtë që i përket më së shumti vetë Mid’hat Frashërit: ”Në punë kije për lavdi të jesh shërbestar. Ji i lumtur kur bën një send të dobishëm, pa le të mos e dijë bota”.
Dhe së fundi, një fjalë e urtë që i përket më së shumti vetë Mid’hat Frashërit: ”Në punë kije për lavdi të jesh shërbestar. Ji i lumtur kur bën një send të dobishëm, pa le të mos e dijë bota”.
C
C'a ka vegshi qe zien, e din luga qe e perzien.
C'a te ban minuti s'ta ban krejt jeta.
akallit leshoi ujkun.
C'behet rralle, behet per mall.
do gja asht dicka, i padituni asht kurrcka.
Cdo hap drejt kultures, eshte hap drejt lirise.
ezma i lan te gjithe, veten nuk e lan.
Cka ka ne dushk kallxon zagari e cka ka nr shpi kallxon budalla.
Cka ka zemra kallxon goja.
Cka t'mbjellsh do te korresh.
Ca te hedhish n'det e gjen n'kripe
C'i do qeni breket.
Cilet dera, rritet ndera.
Cili i verbe, nuk don sy.
C'ke moj zemer qe renkon, koka ben, koka peson.
Coban i mire asht ai qe bjen tana dhite ne vathe.
Cobani i mire e njeh bagetine ne blegerime.
Cobani nuk ka mot t'lig.
C'pret nga ai qe trembet ngas hija e tij.
C'a ka vegshi qe zien, e din luga qe e perzien.
C'a te ban minuti s'ta ban krejt jeta.
akallit leshoi ujkun.
C'behet rralle, behet per mall.
do gja asht dicka, i padituni asht kurrcka.
Cdo hap drejt kultures, eshte hap drejt lirise.
ezma i lan te gjithe, veten nuk e lan.
Cka ka ne dushk kallxon zagari e cka ka nr shpi kallxon budalla.
Cka ka zemra kallxon goja.
Cka t'mbjellsh do te korresh.
Ca te hedhish n'det e gjen n'kripe
C'i do qeni breket.
Cilet dera, rritet ndera.
Cili i verbe, nuk don sy.
C'ke moj zemer qe renkon, koka ben, koka peson.
Coban i mire asht ai qe bjen tana dhite ne vathe.
Cobani i mire e njeh bagetine ne blegerime.
Cobani nuk ka mot t'lig.
C'pret nga ai qe trembet ngas hija e tij.
D
Dajaku ka dale nga xheneti.
Dami i njanit, qari i tjetrit.
Dami te gjen e hallku te qesh
Dardha bjen nen dardhe.
Dashuria dhe rrespekti per prinderit eshte detyre ndaj atij qe te ka krijue jeten.
Dashuria e tepert del hidherim.
Dashuria per rinine, si qumesht per femine.
Dashuria me peshqeshe kurr sasht dashuri.
Dashurija sundon mbreterine e saj pa shpate.
Deka spyet fukara a zengjin, por tande i perpin.
Delen e mplake frika nga ujku e gershera.
Derri do plumbin, nuk zihet me duar.
Deshi te vej vetullat, nxorri syte.
Deti ka uje boll, po me u pi s'pihet.
Deti njihet ne vale, burri njihet ne fjale.
Detit i ka hije vala, burrit i ka hije fjala.
Dhe kau i mire po s'e ngacmove, s'terheq ne brazde.
Dhelpnes me dhelpni, ujkut me trimni
Dhelpra plake nuk bjen ne lak
Dheu i zi e ban kollomoqin te bardhe.
Dheu i zi ta zbardh faqen me bereqet.
Dhia eshte lopa e fukarase.
Dhimja e burrit, si dhimja e brrylit, dhem fort e kalon shpejt.
Dhis kur i hahen brijenat, gje shoqe me i perpjeke
Dielli eshte jorgani i te varfrit.
Difton mushk e del gomar
Dija eshte drite, padituria erresire.
Dikuj gjeli i ben veze (e dikuj as pula )
Dinaku te shkon ujenen rrogoz.
Dita e mire, njihet qe ne nadje.
Dita ka sy, nata ka veshe.
Dita me diell duket qe ne mengjes.
Dita pa pune, nata pa gjume.
Ditegjati s'behet diteshkurter me neme.
Djali i keq eshte ai qe nuk rrespekton baben.
Djali sha baben, vajza sha nanen.
Djalin martoje kur te duash, vajzen kur te mundesh.
Djathin, mire qe e hengri miu, po shelliren kush e piu.
Don te hakmerresh me ate qe te morri Gruan?-lerja!
Dora e djathte e la t'majten.
Dora e huej s'din ku te kruen
Dora e thate s'ka nafake.
Dora lane doren, te dyja lajne faqet
Drune e shtrember e djeg zjarri.
Drunin e shtremt e ndreq zjerrmi
Duel shkresa, iku besa
Duhet ndare kashta nga kokrrat.
Dy burra mund te rrejne, nje kosh pleh nuk rren
Dy rrena sa nji trimni.
Dy shaka bejne nje te vertete.
Dajaku ka dale nga xheneti.
Dami i njanit, qari i tjetrit.
Dami te gjen e hallku te qesh
Dardha bjen nen dardhe.
Dashuria dhe rrespekti per prinderit eshte detyre ndaj atij qe te ka krijue jeten.
Dashuria e tepert del hidherim.
Dashuria per rinine, si qumesht per femine.
Dashuria me peshqeshe kurr sasht dashuri.
Dashurija sundon mbreterine e saj pa shpate.
Deka spyet fukara a zengjin, por tande i perpin.
Delen e mplake frika nga ujku e gershera.
Derri do plumbin, nuk zihet me duar.
Deshi te vej vetullat, nxorri syte.
Deti ka uje boll, po me u pi s'pihet.
Deti njihet ne vale, burri njihet ne fjale.
Detit i ka hije vala, burrit i ka hije fjala.
Dhe kau i mire po s'e ngacmove, s'terheq ne brazde.
Dhelpnes me dhelpni, ujkut me trimni
Dhelpra plake nuk bjen ne lak
Dheu i zi e ban kollomoqin te bardhe.
Dheu i zi ta zbardh faqen me bereqet.
Dhia eshte lopa e fukarase.
Dhimja e burrit, si dhimja e brrylit, dhem fort e kalon shpejt.
Dhis kur i hahen brijenat, gje shoqe me i perpjeke
Dielli eshte jorgani i te varfrit.
Difton mushk e del gomar
Dija eshte drite, padituria erresire.
Dikuj gjeli i ben veze (e dikuj as pula )
Dinaku te shkon ujenen rrogoz.
Dita e mire, njihet qe ne nadje.
Dita ka sy, nata ka veshe.
Dita me diell duket qe ne mengjes.
Dita pa pune, nata pa gjume.
Ditegjati s'behet diteshkurter me neme.
Djali i keq eshte ai qe nuk rrespekton baben.
Djali sha baben, vajza sha nanen.
Djalin martoje kur te duash, vajzen kur te mundesh.
Djathin, mire qe e hengri miu, po shelliren kush e piu.
Don te hakmerresh me ate qe te morri Gruan?-lerja!
Dora e djathte e la t'majten.
Dora e huej s'din ku te kruen
Dora e thate s'ka nafake.
Dora lane doren, te dyja lajne faqet
Drune e shtrember e djeg zjarri.
Drunin e shtremt e ndreq zjerrmi
Duel shkresa, iku besa
Duhet ndare kashta nga kokrrat.
Dy burra mund te rrejne, nje kosh pleh nuk rren
Dy rrena sa nji trimni.
Dy shaka bejne nje te vertete.
E
E ban deken si me le.
E din luga cka ka vekshi.
E drejta e ka zanin ma te nalte se bajkatari.
E drejta te zhyt, por nuk te mbyt.
E ka punen sahat e koshiq.
E kap si kacubeti pulen.
E ke teper, te ishne i biri i Rrok Felerit
E keqja e ka gjethmone nje PSE?
E keqja s'harrohet, e mira po.
E keqja vjen me krahet e zogut e ik me kamet e breshkes.
E korr kollomoqin mbi karabush.
E lehte eshte barra ne shpine t'huaj.
E mira duhet kerkuar, e keqja vjen pa kerkuar.
E mire edhe fuqia, por ca me mire urtija.
E mora rene, e m'muor zani dhene.
E nxehta del me te nxehte, e ftohta me te ftohte, helmi me helm.
E cet fjalen si lopa baglen.
E sotmja e qesh te djeshmen.
E treta e verteta.
Ec kadale te shkosh me pare.
Edhe ai/ajo qe u martua edhe ai/ajo qe s'u martua, te dy/dyja pishman
Edhe budalla e ka kryet si njeri.
Edhe kau ka gjuhe te madhe, por nuk flet dot.
Edhe pula jote ne kopshtin e botes te duket e majme.
Edhe syte te t'i nxjerr evladi, prap e don.
Edhe te parja qe ke nxjerre me djerse ka hise shejtani.
Emen ka, por za nuk ka.
Emri i mire fitohet me shume pune te mira dhe humbet me nje te lige.
Epe me dore e lype me kame. (Huane)
E ban deken si me le.
E din luga cka ka vekshi.
E drejta e ka zanin ma te nalte se bajkatari.
E drejta te zhyt, por nuk te mbyt.
E ka punen sahat e koshiq.
E kap si kacubeti pulen.
E ke teper, te ishne i biri i Rrok Felerit
E keqja e ka gjethmone nje PSE?
E keqja s'harrohet, e mira po.
E keqja vjen me krahet e zogut e ik me kamet e breshkes.
E korr kollomoqin mbi karabush.
E lehte eshte barra ne shpine t'huaj.
E mira duhet kerkuar, e keqja vjen pa kerkuar.
E mire edhe fuqia, por ca me mire urtija.
E mora rene, e m'muor zani dhene.
E nxehta del me te nxehte, e ftohta me te ftohte, helmi me helm.
E cet fjalen si lopa baglen.
E sotmja e qesh te djeshmen.
E treta e verteta.
Ec kadale te shkosh me pare.
Edhe ai/ajo qe u martua edhe ai/ajo qe s'u martua, te dy/dyja pishman
Edhe budalla e ka kryet si njeri.
Edhe kau ka gjuhe te madhe, por nuk flet dot.
Edhe pula jote ne kopshtin e botes te duket e majme.
Edhe syte te t'i nxjerr evladi, prap e don.
Edhe te parja qe ke nxjerre me djerse ka hise shejtani.
Emen ka, por za nuk ka.
Emri i mire fitohet me shume pune te mira dhe humbet me nje te lige.
Epe me dore e lype me kame. (Huane)
F
Faqe e ndere humbin vec njehere.
Fara e zgjedhun, kollomoqi mustaqet perdredhun.
Femija dhe budallai belbezojne te verteten.
Femija ka trupin e vogel, por shpirtin te madh.
Femija te fut ne shpelle te gjarpnit.
Femija, ku ka synin ka shpirtin.
Femise qe nuk kjan, nuk i japin cice me pi.
Fjala e bute then ashtin e forte.
Fjala e drejte te shpon ashtin.
Fjala e mire s'del n'oborr, fjala e keqe shkon n'Stamboll.
Fjala e plakut e puna e djalit.
Fjala ne vesh eshte krymi i kuvendit
Fjale te urta Miqesia, Bashkimi, Bujaria
Fjalen kur nuk ta mbajne 24, sta mban kush per hater.
Fjalet e hallkut e birat e gardhit nuk mbyllen kurre.
Fjalet jane gra, veprat burra.
Flej pa darke, po cohu pa borxh.
Floke gjate mendje shkurter
Foli bise, qe te ndien reja.
Foli deres te degjoje dritarja.
Foli plakes te degjoje nusja.
Frika nuk e len lepurin me u majte.
Fshati digjet, kurva krihet.
Fshati qe duket s'do kallauz.
Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara.
Fukaraja mas mirit i nimon fukarase.
Fukaraja vjel rrushin, zengjini pi mushtin.
Fundi i madh i jetes nuk jane njohurite, por veprat.
Fusha ben balte, mali ben furtune.
Fusha ka sy, mali ka vesh.
Faqe e ndere humbin vec njehere.
Fara e zgjedhun, kollomoqi mustaqet perdredhun.
Femija dhe budallai belbezojne te verteten.
Femija ka trupin e vogel, por shpirtin te madh.
Femija te fut ne shpelle te gjarpnit.
Femija, ku ka synin ka shpirtin.
Femise qe nuk kjan, nuk i japin cice me pi.
Fjala e bute then ashtin e forte.
Fjala e drejte te shpon ashtin.
Fjala e mire s'del n'oborr, fjala e keqe shkon n'Stamboll.
Fjala e plakut e puna e djalit.
Fjala ne vesh eshte krymi i kuvendit
Fjale te urta Miqesia, Bashkimi, Bujaria
Fjalen kur nuk ta mbajne 24, sta mban kush per hater.
Fjalet e hallkut e birat e gardhit nuk mbyllen kurre.
Fjalet jane gra, veprat burra.
Flej pa darke, po cohu pa borxh.
Floke gjate mendje shkurter
Foli bise, qe te ndien reja.
Foli deres te degjoje dritarja.
Foli plakes te degjoje nusja.
Frika nuk e len lepurin me u majte.
Fshati digjet, kurva krihet.
Fshati qe duket s'do kallauz.
Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara.
Fukaraja mas mirit i nimon fukarase.
Fukaraja vjel rrushin, zengjini pi mushtin.
Fundi i madh i jetes nuk jane njohurite, por veprat.
Fusha ben balte, mali ben furtune.
Fusha ka sy, mali ka vesh.
G-GJ
Gabimet qe harrohen perseriten.
Gaca e baruti nuk rrine bashke.
Gazi i madh kur te dalin fara.
Genjeshtra eshtenje plage, dhe ne u sherofte te le nishan.
Genjeshtra nuk ka as dore, as kembe, as bisht, as rrenje.
Geshtenja shikon venen, arra mjaltin.
Gjaja e lire te fik shpine.
Gjaja e tretun e shpirti i bjerrun.
Gjaku dhe vena nuk e durojne ujin.
Gjalpin e ruan kripa.
Gjarperi ecen dhe fshin gjurmet me bisht.
Gjej vendin e bej kuvendin.
Gjella me kripe dhe kripa me karar.
Gjersa te mendohet i menuri, i marri mbaroi punen.
Gjithe gishtat dhembin njesoj.
Gjithkush ban, din si ban.
Gjuha dredhon se mendja e meson.
Gjuha e gruas eshte shpata, per ate qe nuk e len te ndryshket.
Gjuha e ka rrenjen ne zemer.
Gjuha kocka s' ka e kocka thyen.
Gjuha ruhet atje ku shkruhet
Gjuha, vete ku dhemb dhembi.
Gjysa e dheut si bagetia e Ndreut.
Goja e amel ha pshesh me tamel, goja e idh't ha pshesh me kryp.
Gozhda nxjerr goxhden.
Groshi(parja) e bardhe, per dite te zeze.
Gruaja dhe pushka nuk i lihen amanet askujt!
Gruaja e dashtun kurr s'plaket
Gruaja e leshuem si shkallmi i lemuem.
Gruaja fut shejtanin ne shishe.
Gruan, qete dhe lopen merri nga vendi yt.
Grueja e bukur e vena e amel jane helm per zemer.
Gungait vetem varri ia drejton samarin.
Gure-gure kalaja, fjale-fjale belaja.
Guri i qoshes edhe po ra prej muri, ne coshe do te vehet.
Guri i rrumbullket nuk ze vend.
Guri qe vjen prej rrgallje e te dejunit mos i del perpara.
Guri rrumbullak e burri pa zanat nuk xane vend kollaj.
Guri u ca, lisi u tha, njeri e mba.
Gabimet qe harrohen perseriten.
Gaca e baruti nuk rrine bashke.
Gazi i madh kur te dalin fara.
Genjeshtra eshtenje plage, dhe ne u sherofte te le nishan.
Genjeshtra nuk ka as dore, as kembe, as bisht, as rrenje.
Geshtenja shikon venen, arra mjaltin.
Gjaja e lire te fik shpine.
Gjaja e tretun e shpirti i bjerrun.
Gjaku dhe vena nuk e durojne ujin.
Gjalpin e ruan kripa.
Gjarperi ecen dhe fshin gjurmet me bisht.
Gjej vendin e bej kuvendin.
Gjella me kripe dhe kripa me karar.
Gjersa te mendohet i menuri, i marri mbaroi punen.
Gjithe gishtat dhembin njesoj.
Gjithkush ban, din si ban.
Gjuha dredhon se mendja e meson.
Gjuha e gruas eshte shpata, per ate qe nuk e len te ndryshket.
Gjuha e ka rrenjen ne zemer.
Gjuha kocka s' ka e kocka thyen.
Gjuha ruhet atje ku shkruhet
Gjuha, vete ku dhemb dhembi.
Gjysa e dheut si bagetia e Ndreut.
Goja e amel ha pshesh me tamel, goja e idh't ha pshesh me kryp.
Gozhda nxjerr goxhden.
Groshi(parja) e bardhe, per dite te zeze.
Gruaja dhe pushka nuk i lihen amanet askujt!
Gruaja e dashtun kurr s'plaket
Gruaja e leshuem si shkallmi i lemuem.
Gruaja fut shejtanin ne shishe.
Gruan, qete dhe lopen merri nga vendi yt.
Grueja e bukur e vena e amel jane helm per zemer.
Gungait vetem varri ia drejton samarin.
Gure-gure kalaja, fjale-fjale belaja.
Guri i qoshes edhe po ra prej muri, ne coshe do te vehet.
Guri i rrumbullket nuk ze vend.
Guri qe vjen prej rrgallje e te dejunit mos i del perpara.
Guri rrumbullak e burri pa zanat nuk xane vend kollaj.
Guri u ca, lisi u tha, njeri e mba.
H
Ha sa te japin e puno sa te mundesh.
Haje dreq hajrin e tokes mbi vade.
Hajnit i ka borxh edhe mbreti.
Hall me deke e gjygj me rrnue.
Halli te ban me i thane thiut daje.
Hardhia dhe dhia kerkojne shpatin e malit.
Hekuri rrihet sa eshte i nxehte.
Hesapi nuk behet pa hanxhine.
Hije te lehte te ahi, uje te lehte te lejthia.
Hijes s'vete i trembet.
Hileqari nuk te shef ne sy, po shef ne toke.
Hin e del e duku e mos u ban i padashtun.
Hiq inatin gjej rehatin.
Hunden n'maje t'lisit e morrat i shkojn kurrizit.
Ha sa te japin e puno sa te mundesh.
Haje dreq hajrin e tokes mbi vade.
Hajnit i ka borxh edhe mbreti.
Hall me deke e gjygj me rrnue.
Halli te ban me i thane thiut daje.
Hardhia dhe dhia kerkojne shpatin e malit.
Hekuri rrihet sa eshte i nxehte.
Hesapi nuk behet pa hanxhine.
Hije te lehte te ahi, uje te lehte te lejthia.
Hijes s'vete i trembet.
Hileqari nuk te shef ne sy, po shef ne toke.
Hin e del e duku e mos u ban i padashtun.
Hiq inatin gjej rehatin.
Hunden n'maje t'lisit e morrat i shkojn kurrizit.
I
I fundit ja do qaj, ja do qeshe.
I ka deke ora pa le hala.
I keq lesha pa fat mos lesha.
I madh eshte edhe plepi, por e felliqin sorrat.
I mecmi peshon/ gjykon vedin.
I mire per shoke, e i lig per vete.
I mjeri mish qe s'han mish.
I ngopuri nuk ia din hallin te uriturit.
I pa burri nuk i njeh burrat .
I pari i fshatit edhe ne kjofte gomar mos i hip po merre per ullarit se te rrezon.
I pasun asht ai qe ka miq e jo ai qe ka leke.
I pasuri fal nga frika, i varfni fal nga zemra.
I qan hallin kaloresit.
I qeshuni t'qesh.
I trashe si vic kopshtiesh - i dobet si edh kooperativet.
I urti kurre nuk ngutet, prej trimnise e jo prej tutet.
I urti shkruan, budalla i mban n'mend.
I varferi di shume, po nuk e pyet njeri
I zoti i shtepise, rri ne fund te urave te zjarrit
Ia jep gishtin t'a merr doren.
Idete e medha nuk lindin nga truri, por lindin nga zemra.
I fundit ja do qaj, ja do qeshe.
I ka deke ora pa le hala.
I keq lesha pa fat mos lesha.
I madh eshte edhe plepi, por e felliqin sorrat.
I mecmi peshon/ gjykon vedin.
I mire per shoke, e i lig per vete.
I mjeri mish qe s'han mish.
I ngopuri nuk ia din hallin te uriturit.
I pa burri nuk i njeh burrat .
I pari i fshatit edhe ne kjofte gomar mos i hip po merre per ullarit se te rrezon.
I pasun asht ai qe ka miq e jo ai qe ka leke.
I pasuri fal nga frika, i varfni fal nga zemra.
I qan hallin kaloresit.
I qeshuni t'qesh.
I trashe si vic kopshtiesh - i dobet si edh kooperativet.
I urti kurre nuk ngutet, prej trimnise e jo prej tutet.
I urti shkruan, budalla i mban n'mend.
I varferi di shume, po nuk e pyet njeri
I zoti i shtepise, rri ne fund te urave te zjarrit
Ia jep gishtin t'a merr doren.
Idete e medha nuk lindin nga truri, por lindin nga zemra.
J
Ja don goja por se len hunda.
Jashte djale Shkodret, mrena rryp lodret.
Je tuj rrit femije kur i bjen kepuca jote per kame.
Jena ba si kamet e dhise ku se merr vesh qeni te zone.
Jeto sikur do vdesesh neser, meso sikur do jetosh gjithmone.
Jo gjithmone "mire se te gjeta" po nganjehere edhe "mire se erdhe".
Ja don goja por se len hunda.
Jashte djale Shkodret, mrena rryp lodret.
Je tuj rrit femije kur i bjen kepuca jote per kame.
Jena ba si kamet e dhise ku se merr vesh qeni te zone.
Jeto sikur do vdesesh neser, meso sikur do jetosh gjithmone.
Jo gjithmone "mire se te gjeta" po nganjehere edhe "mire se erdhe".
K
Ka del fjala, del edhe shpirti
Ka gjind qe folin tgjitha gjuhet e botes, por sdin me fole me gruan
Ka pru macja shqarrin.
a ra spata ne mjalte.
Ka t'fryj era ktheje shpinden
Ka thane frati shko te shtrati, mos t'marr gjumi t'pushon shtati.
Ka, qe edhe gomarin mashkull e bejne me barre.
Kadal beg se ka hendek
Kafeja eshte e zeze, po te zbardh faqen.
Kafja pa duhan, si "turku pa iman"
Kali i mire shton torben e tij.
Kalit te huej i keputet nenbishtja ne te perpjete.
Kalit te mire shtoi tagjine.
Kalit t'falun nuk i kqyren dhamte.
Kam inat po skam takat.
Kam qeshur te tjere, me mbiu ne dere.
ama e din se ku e vret opanga.
Kamte e gjarpnit e shurren e pules mos i lyp se nuk mundesh me i gjete.
Kamte e shpejta faqja e bardhe.
Kazani bosh tingllon ma shume.
Ke vret Zoti, e vrete dhe Shenkolli.
Kepucari i ka kepucet e grisura.
Keq me burre, keq pa burre, keq mos u martosh kurr.
Keq me vjen, po dem s'me behet.
Kerkon te zere gjarperin me dore te botes.
Kishte qene i mire e i mencem por i ka mungue lugu.
Kjo bote eshte hysmet e kismet.
Koha asht flori vetem per ate qe e di
Koha vjen per ate qe di ta prese.
Kokrra kokrra bahet oka.
Kollomoqi i vone ban kaqola per lope.
Kopraci s'te jep te zezen e ullirit.
Kovaci ban mashen, por per vedi nuk ka.
Kritika eshte ila i hidhur, po ila ama.
Kroni i qeverise nuk e ka ujin te kulluem, mos te rafte me kene etshem se te len pa pi.
Ku bien daullet teojne kembet vete.
Ku do te dije hena se lehin qente.
Ku eshte besa aty eshte dhe shpresa.
Ku han e ste japin e ku flet e s'te marrin vesh mos rri.
Ku ke uzdajen ke murtajen.
Ku ngul hune var hejbet.
Ku qe, asgjekundi, fare bere, asgje.
Ku rafsha mos u vrafsha.
Ku s'ke vu mos prek.
Ku s'te therresin, mos shko; ku s'te pyesin, mos kuvendo.
Ku ven kau kamen bahet bereqet.
Kujt i ka djeg qulli i fryn kosit.
Kullote dhine qe te mushesh kusine.
Kur bahet magjypi mbret, e mbyt edhe babain e vet.
Kur ban goja llap e llap, te ban shpina dap e dap.
Kur bien topat, pushket s'ndigjohen.
Kur del dielli, te gjithe e dine nga bie lindja.
Kur del i keqi perj t'mirit, del i keq fort.
Kur dhelpra nuk arriti rrushte, tha se jane te tharte.
Kur doli bari cofi gomari.
Kur e ham m..., lugen duhet me e mbajt me veti.
Kur e ke punen ne rregull, ta mbjell macorri (daci) aren, kur nuke ke punen ne rregull - ta han mini faren.
Kur fjala del nga zemra, godet ne zemer.
Kur fjalosen dy gra, shajne shoqen e tyre
Kur gabon i menuri uditet budallai.
Kur gjykon damin ne lakna, nuk duhet me pyte se t'kuajt jane dhite.
Kur gjykon, mprehe thiken ka dy anet.
Kur i jep tjetrit tirqit nuk mundesh me i thane mos mi pordh.
Kur i moren armet Leke Dukagjinit, tha: "Ma mire me thane qe Leka, se qe vorri i Lekes".
Kur i prishen rrotat qerrit, gjen 100 ruge te tjera ma te mira se ajo ka i ke ra.
Kur je i drejte, te duan mileti e pushteti.
Kur je veti i dyte, te ngoh dhe fryma e shokut.
Kur ke ban si don, kur ske ban si te thone,
Kur ke zemer ke edhe krahe.
Kur merr derrasa te plasur, ahet e tera.
Kur merr mall shpejto, kur merr grue mendo.
Kur ngordh gjarpri, ngordh dhe helmi i tij.
Kur nuk ka cka i ban gomarit i bjen samarit.
Kur qesh djalli e ka punen keq
Kur ste therrasin mos shko, kur s'te pyesin mos kuvendo.
Kur s'din pse s' rrin.
Kur s'ke pishe per veti, mos i ndez unen t'jerve.
Kur t'djeg tamli, i fry edhe kosit!
Kur te biesh ngusht thirri nevojes.
Kur te bjen e mira e man perveti, kur bjen e keqja i sterpik te tane.
Kur te ece budalleku, c'a te duhen ment.
Kur te kem me thase, te te jap nje traste.
Kur te kesh te drejten me veti, ta ka frigen pasha e mreti.
Kur te lavderon anmiku, dije se je gabim.
Kur te vjen nevojtari ne dere, po s'pate gje, jep nje gote uje.
Kur ti bjene femise kepuca jote, njatehere je tuj rrit femije.
Kur tjetri asht ngusht, ne mos e nimofsh thuaja nje fjale te mire.
Kur vijn mend nuk gjejn vend!
Kur vret nji njeri vare ne gozhde te shpia jote.
Kurdo qe te vdesin prinderit, te lane jetim.
Kush din shume, vuan ma shume.
Kush eshte trim me mend, se trima budallenj ka sa te duash.
Kush flet pak ka kryet rehat.
Kush gutet vonohet
Kush ha vetem, vdes dhe vetem.
Kush harxhon tete e fiton dhjete nuk ka nevoje per kulete.
Kush i ban me hile shoqit, e vrafte buka e kollomoqit.
Kush i rri dardhes ne rraje i ha kokrrat.
Kush ka bir e bije, ta lidh gojen me shami.
Kush ka dhembe te forte, breh dhe kocken.
Kush ka frike nga hija e tij, le te mos tundet nga vendi.
Kush ka mend e bese ka edhe fat.
Kush ka nge shtin rruza n'pe.
Kush kerkon gjen.
Kush lyp shoke pa te mete, pa ta ka me mete.
Kush man deren hapun per miq, gjen gjithmone dyet e hapuna kur i duhen.
Kush meson boten, s'din per veti.
Kush nuk bindet s'munet me komandu.
Kush nuk mban macen, ushqen mijte.
Kush nuk mbron kanunin nuk ka kush ti mbaj familjen.
Kush nuk ndigjon nanen, e urdhnon njerka.
Kush pveti nuk treti.
Kush peshon (mat) veten ka peshuar boten.
Kush rri vend pa vend, diku e gjen.
Kush shan kasollen e vet, ju djegte.
Kush shkon pa thirre, kthen pa u percjelle.
Kush s'levdon kasollen e vet, iu djegte me gjithe gja.
Kush u ngut u permut.
Kush vdes per atdhe, nuk vdes por le.
Kush vete i paftuar, e gjen sofren pa shtruar.
Kush vjedh e din, edhe me mshefe.
Kush vjen rralle, ha bakllavane, kush vjen shpesh ha persheshe.
Kuvendin e prishin dy vete: ai qe di e nuk flet, ai qe s'di e flet.
Ka del fjala, del edhe shpirti
Ka gjind qe folin tgjitha gjuhet e botes, por sdin me fole me gruan
Ka pru macja shqarrin.
a ra spata ne mjalte.
Ka t'fryj era ktheje shpinden
Ka thane frati shko te shtrati, mos t'marr gjumi t'pushon shtati.
Ka, qe edhe gomarin mashkull e bejne me barre.
Kadal beg se ka hendek
Kafeja eshte e zeze, po te zbardh faqen.
Kafja pa duhan, si "turku pa iman"
Kali i mire shton torben e tij.
Kalit te huej i keputet nenbishtja ne te perpjete.
Kalit te mire shtoi tagjine.
Kalit t'falun nuk i kqyren dhamte.
Kam inat po skam takat.
Kam qeshur te tjere, me mbiu ne dere.
ama e din se ku e vret opanga.
Kamte e gjarpnit e shurren e pules mos i lyp se nuk mundesh me i gjete.
Kamte e shpejta faqja e bardhe.
Kazani bosh tingllon ma shume.
Ke vret Zoti, e vrete dhe Shenkolli.
Kepucari i ka kepucet e grisura.
Keq me burre, keq pa burre, keq mos u martosh kurr.
Keq me vjen, po dem s'me behet.
Kerkon te zere gjarperin me dore te botes.
Kishte qene i mire e i mencem por i ka mungue lugu.
Kjo bote eshte hysmet e kismet.
Koha asht flori vetem per ate qe e di
Koha vjen per ate qe di ta prese.
Kokrra kokrra bahet oka.
Kollomoqi i vone ban kaqola per lope.
Kopraci s'te jep te zezen e ullirit.
Kovaci ban mashen, por per vedi nuk ka.
Kritika eshte ila i hidhur, po ila ama.
Kroni i qeverise nuk e ka ujin te kulluem, mos te rafte me kene etshem se te len pa pi.
Ku bien daullet teojne kembet vete.
Ku do te dije hena se lehin qente.
Ku eshte besa aty eshte dhe shpresa.
Ku han e ste japin e ku flet e s'te marrin vesh mos rri.
Ku ke uzdajen ke murtajen.
Ku ngul hune var hejbet.
Ku qe, asgjekundi, fare bere, asgje.
Ku rafsha mos u vrafsha.
Ku s'ke vu mos prek.
Ku s'te therresin, mos shko; ku s'te pyesin, mos kuvendo.
Ku ven kau kamen bahet bereqet.
Kujt i ka djeg qulli i fryn kosit.
Kullote dhine qe te mushesh kusine.
Kur bahet magjypi mbret, e mbyt edhe babain e vet.
Kur ban goja llap e llap, te ban shpina dap e dap.
Kur bien topat, pushket s'ndigjohen.
Kur del dielli, te gjithe e dine nga bie lindja.
Kur del i keqi perj t'mirit, del i keq fort.
Kur dhelpra nuk arriti rrushte, tha se jane te tharte.
Kur doli bari cofi gomari.
Kur e ham m..., lugen duhet me e mbajt me veti.
Kur e ke punen ne rregull, ta mbjell macorri (daci) aren, kur nuke ke punen ne rregull - ta han mini faren.
Kur fjala del nga zemra, godet ne zemer.
Kur fjalosen dy gra, shajne shoqen e tyre
Kur gabon i menuri uditet budallai.
Kur gjykon damin ne lakna, nuk duhet me pyte se t'kuajt jane dhite.
Kur gjykon, mprehe thiken ka dy anet.
Kur i jep tjetrit tirqit nuk mundesh me i thane mos mi pordh.
Kur i moren armet Leke Dukagjinit, tha: "Ma mire me thane qe Leka, se qe vorri i Lekes".
Kur i prishen rrotat qerrit, gjen 100 ruge te tjera ma te mira se ajo ka i ke ra.
Kur je i drejte, te duan mileti e pushteti.
Kur je veti i dyte, te ngoh dhe fryma e shokut.
Kur ke ban si don, kur ske ban si te thone,
Kur ke zemer ke edhe krahe.
Kur merr derrasa te plasur, ahet e tera.
Kur merr mall shpejto, kur merr grue mendo.
Kur ngordh gjarpri, ngordh dhe helmi i tij.
Kur nuk ka cka i ban gomarit i bjen samarit.
Kur qesh djalli e ka punen keq
Kur ste therrasin mos shko, kur s'te pyesin mos kuvendo.
Kur s'din pse s' rrin.
Kur s'ke pishe per veti, mos i ndez unen t'jerve.
Kur t'djeg tamli, i fry edhe kosit!
Kur te biesh ngusht thirri nevojes.
Kur te bjen e mira e man perveti, kur bjen e keqja i sterpik te tane.
Kur te ece budalleku, c'a te duhen ment.
Kur te kem me thase, te te jap nje traste.
Kur te kesh te drejten me veti, ta ka frigen pasha e mreti.
Kur te lavderon anmiku, dije se je gabim.
Kur te vjen nevojtari ne dere, po s'pate gje, jep nje gote uje.
Kur ti bjene femise kepuca jote, njatehere je tuj rrit femije.
Kur tjetri asht ngusht, ne mos e nimofsh thuaja nje fjale te mire.
Kur vijn mend nuk gjejn vend!
Kur vret nji njeri vare ne gozhde te shpia jote.
Kurdo qe te vdesin prinderit, te lane jetim.
Kush din shume, vuan ma shume.
Kush eshte trim me mend, se trima budallenj ka sa te duash.
Kush flet pak ka kryet rehat.
Kush gutet vonohet
Kush ha vetem, vdes dhe vetem.
Kush harxhon tete e fiton dhjete nuk ka nevoje per kulete.
Kush i ban me hile shoqit, e vrafte buka e kollomoqit.
Kush i rri dardhes ne rraje i ha kokrrat.
Kush ka bir e bije, ta lidh gojen me shami.
Kush ka dhembe te forte, breh dhe kocken.
Kush ka frike nga hija e tij, le te mos tundet nga vendi.
Kush ka mend e bese ka edhe fat.
Kush ka nge shtin rruza n'pe.
Kush kerkon gjen.
Kush lyp shoke pa te mete, pa ta ka me mete.
Kush man deren hapun per miq, gjen gjithmone dyet e hapuna kur i duhen.
Kush meson boten, s'din per veti.
Kush nuk bindet s'munet me komandu.
Kush nuk mban macen, ushqen mijte.
Kush nuk mbron kanunin nuk ka kush ti mbaj familjen.
Kush nuk ndigjon nanen, e urdhnon njerka.
Kush pveti nuk treti.
Kush peshon (mat) veten ka peshuar boten.
Kush rri vend pa vend, diku e gjen.
Kush shan kasollen e vet, ju djegte.
Kush shkon pa thirre, kthen pa u percjelle.
Kush s'levdon kasollen e vet, iu djegte me gjithe gja.
Kush u ngut u permut.
Kush vdes per atdhe, nuk vdes por le.
Kush vete i paftuar, e gjen sofren pa shtruar.
Kush vjedh e din, edhe me mshefe.
Kush vjen rralle, ha bakllavane, kush vjen shpesh ha persheshe.
Kuvendin e prishin dy vete: ai qe di e nuk flet, ai qe s'di e flet.
L
Laget sot e rruhet mot.
Le gomari qe na ngordhi, po s'na lene as mizat rehat.
Le te jete oxhaku i shtremt, por tymi te shkoj drejt.
Lepuri ne mal, kusia ne zjarr.
Lire kripa n'Durres, por e han qiraja e rruges!
Lisi kur bie, bjen me gjith hije.
Lisi nuk pritet me nji t'rame.
Lulja e keputur nuk leshon me.
Lulja ka arome kur eshte e njome
Lum ai njeri qe jeton me krahet e tij.
Lumturija eshte si nje flutur, po vrapove pas saj, nuk e kap dot, po qe se ndalon per nje cast, te vjen vete ne duar.
Lype se s'ta jep, merre se nuk thote gje.
Laget sot e rruhet mot.
Le gomari qe na ngordhi, po s'na lene as mizat rehat.
Le te jete oxhaku i shtremt, por tymi te shkoj drejt.
Lepuri ne mal, kusia ne zjarr.
Lire kripa n'Durres, por e han qiraja e rruges!
Lisi kur bie, bjen me gjith hije.
Lisi nuk pritet me nji t'rame.
Lulja e keputur nuk leshon me.
Lulja ka arome kur eshte e njome
Lum ai njeri qe jeton me krahet e tij.
Lumturija eshte si nje flutur, po vrapove pas saj, nuk e kap dot, po qe se ndalon per nje cast, te vjen vete ne duar.
Lype se s'ta jep, merre se nuk thote gje.
M
Ma e mire kilja se oka.
Ma i keq gergasi se dorasi.
Ma mire eshte nji kursim se nji fitim
Ma mir i zog ne dore se 100 ne hava
Ma mire dami me dobi, se fitimi me kori.
Ma mire djepi i thate se dreqi ne djep.
Ma mire dordhani sesa dorzani.
Ma mire i pari ne katun se i dyti ne sheher.
Ma mire ku iku Leka se ku ka ra Leka.
Ma mire me te rrah nana se me te puthe njerka.
Ma mire me te rrahe djali se me te puthe dhandrri.
Ma mire me t'rrahe i yti se me te puthe i hueji.
Ma mire nji anmik se nje mik te lig.
Ma mire sokol njihere, se sorre gjithhere.
Ma mire te kesh mend se pare.
Ma mire me jetue ne nji kasolle qe qeshin se ne nji kulle qe qajne.
Ma ngusht se maca bars.
Ma zi i mesuemi se i deshiruemi.
Maca e huej vjen ne shtepi, me permbys sahan e kusi.
Malli i prishur nuk shitet pa genjyer.
Marrja me marre nuk lahet.
Marrja rri e i zoti nuk e len.
Martesa e vone per shoke, kollomoqi i vone per lope.
Mashkulli i shpis, mos te pruft shqarrin, te bjen kitrren.
Masi te vidhet shetepia eshte vone me mbylle deren.
Mate punen jo me ate qe mbjell, po me ate qe korr.
Me ate njeri qe s'ke ka shkon pa u rregullue eshte ma mire mos me u prish me te.
Me bli nji kale e nji shale o baba, se kam gjet nje patkua.
Me dasht me ken i nershim duhet me nerua tjetrin
Me goje i afron, me goje i largon shoket
Me kene i mire eshte kollaj, me kene i drejte eshte zor.
Me krye punen thirr nevojen
Me lehte eshte me mbledhe nje thes pleshta se ti bashkosh dy shqiptare.
Me mikun ha e pi, por tregti mos ban.
Me mire me te hidhurat me perpara e te embelat pas.
Me mire nje kashagi se dy tagji.
Me mire te rreshqase kemba se sa fjala.
Me nevoj prish nji kosh, pa nevoj asnji grosh.
Me nje gur, vret dy zogj.
Me nje ka nuk behen pende.
Me nje lule nuk cel pranvera.
Me nji tra nuk mban shtepia.
Me njoft vetin eshte urti, me urdhnue vetin asht trimni.
Me pase bishtin ta presin, me mos e pase ta njesin.
Me te vra gomari e me u rrxue prej fikut vrahesh scohesh tjeter..
Mendja e lehte rendon te zone.
Mendja eshte ne maje te gjuhes.
Mendja me mendjen, pjellin mendje.
Mendja e madhe e krenaria e cojne njerin ne puen te keqia.
Menja e madhe ka fike tri here krahinen.
Ment' e djeshme gjuej me gur lokjo.
Merr belane e botes e ve ne krye te votres.
Merr shkullojen mos me djeg doren
Merzine e mramjes lene per nadje.
Meson nga armiku me shume se nga miku.
Miku eshte mik deri sa nuk perzihet ne hallet e shtepise.
Miku harrohet po te largohet.
Miku i afert nuk ka nder, se vjen perhere.
Miku i keq t'han buken e t'then kupen
Miku i mikut tim, eshte edhe miku im.
Miku i mir shihet en dit t'shtir
Miku i mire te nderon shtepine, miku i vjeter nuk hidhet poshte.
Miku i mire vjen nga porta.
Miku i thirrur, duhet percjellun.
Miku nuk eshte mik kur perzihet ne punet e shtepise.
Miku nuk vjen per thele e leng, po per fjale e per kuvend.
Miku tkqyr ne sy e anmiku en kam
Mikun nderroje, por zot shpiet duhet me kene vet.
Mikun provoje para se tia kesh nevojen.
Mikut i leshohet vendi dhe i degjohet kuvendi.
Miq te ri zen, por te vjetrit mos i len.
Miqte e babes nderoi, miqte e ri sprovoi.
Mirmengjes, me interes.
Mollen e mire e han derri
Mos ban "ysh" pa pula.
Mos ban ca s'ban kerkush se ka me te gjet ca s'ka gjet kerkend.
Mos ban lum e lum pertej te lumit "Zot".
Mos bej petulla me uje.
Mos e ban penin tra.
Mos e humb si Xhaferri simiten.
Mos e lendo ku i dhemb.
Mos e maj kot troken kur ta tundin te tjeret.
Mos e ndiq fort frigacakun se bahet trim me zor.
Mos e shikofte punen i zoti, e harron edhe "Zoti".
Mos e shkel gjarpnin n'bisht se sillet e t'han n'gisht.
Mos hidh te thaten mbi te njome.
Mos i beso burrit qe qan, kalit qe djersitet dhe gruas qe betohet.
Mos i hap dritaret e zemres pa e pare motin
Mos i shaj gomarin tjetrit se te vjen te dera.
Mos i takofte babes me e dashte djali vetem per nevoje dhe me pyet vetem kur djali te bijen ngushte per te.
Mos ia shaj kuj "gomarin" se t'pall te dera.
Mos ja ba kuj ate qe sta ka qefi ty.
Mos kerko gjilperen ne kasollen e kashtes.
Mos ki frike nga hasmi, po nga miku i rreme.
Mos kjosh borxh, hin dorzane.
Mos me thuej kush je por c'huqe ke.
Mos prish sixhaden te arnosh xhyben.
Mos qesh ne shok, se e gjen ne koke.
Mos shit qen te blesh kelyshe.
Mos shkoni kurre te zemeruar ne shtrat. Lufto me pare per te mposhtur zemerimin.
Mos u ban deshmitar i s'keqes e paja e rrenes.
Mos u fut ne uje te turbullt, por prit sa te kthjellet.
Mos u kallxo trim pa e provue veten.
Mos u mbyt me nje pike uje.
Mos u mundo te nxjerrish dhjame nga pleshti
Mos u pergjigj kur nuk te therrasin.
Mprehe kujin si per mue si per veti e masandej shtyj sa te duash.
Ma e mire kilja se oka.
Ma i keq gergasi se dorasi.
Ma mire eshte nji kursim se nji fitim
Ma mir i zog ne dore se 100 ne hava
Ma mire dami me dobi, se fitimi me kori.
Ma mire djepi i thate se dreqi ne djep.
Ma mire dordhani sesa dorzani.
Ma mire i pari ne katun se i dyti ne sheher.
Ma mire ku iku Leka se ku ka ra Leka.
Ma mire me te rrah nana se me te puthe njerka.
Ma mire me te rrahe djali se me te puthe dhandrri.
Ma mire me t'rrahe i yti se me te puthe i hueji.
Ma mire nji anmik se nje mik te lig.
Ma mire sokol njihere, se sorre gjithhere.
Ma mire te kesh mend se pare.
Ma mire me jetue ne nji kasolle qe qeshin se ne nji kulle qe qajne.
Ma ngusht se maca bars.
Ma zi i mesuemi se i deshiruemi.
Maca e huej vjen ne shtepi, me permbys sahan e kusi.
Malli i prishur nuk shitet pa genjyer.
Marrja me marre nuk lahet.
Marrja rri e i zoti nuk e len.
Martesa e vone per shoke, kollomoqi i vone per lope.
Mashkulli i shpis, mos te pruft shqarrin, te bjen kitrren.
Masi te vidhet shetepia eshte vone me mbylle deren.
Mate punen jo me ate qe mbjell, po me ate qe korr.
Me ate njeri qe s'ke ka shkon pa u rregullue eshte ma mire mos me u prish me te.
Me bli nji kale e nji shale o baba, se kam gjet nje patkua.
Me dasht me ken i nershim duhet me nerua tjetrin
Me goje i afron, me goje i largon shoket
Me kene i mire eshte kollaj, me kene i drejte eshte zor.
Me krye punen thirr nevojen
Me lehte eshte me mbledhe nje thes pleshta se ti bashkosh dy shqiptare.
Me mikun ha e pi, por tregti mos ban.
Me mire me te hidhurat me perpara e te embelat pas.
Me mire nje kashagi se dy tagji.
Me mire te rreshqase kemba se sa fjala.
Me nevoj prish nji kosh, pa nevoj asnji grosh.
Me nje gur, vret dy zogj.
Me nje ka nuk behen pende.
Me nje lule nuk cel pranvera.
Me nji tra nuk mban shtepia.
Me njoft vetin eshte urti, me urdhnue vetin asht trimni.
Me pase bishtin ta presin, me mos e pase ta njesin.
Me te vra gomari e me u rrxue prej fikut vrahesh scohesh tjeter..
Mendja e lehte rendon te zone.
Mendja eshte ne maje te gjuhes.
Mendja me mendjen, pjellin mendje.
Mendja e madhe e krenaria e cojne njerin ne puen te keqia.
Menja e madhe ka fike tri here krahinen.
Ment' e djeshme gjuej me gur lokjo.
Merr belane e botes e ve ne krye te votres.
Merr shkullojen mos me djeg doren
Merzine e mramjes lene per nadje.
Meson nga armiku me shume se nga miku.
Miku eshte mik deri sa nuk perzihet ne hallet e shtepise.
Miku harrohet po te largohet.
Miku i afert nuk ka nder, se vjen perhere.
Miku i keq t'han buken e t'then kupen
Miku i mikut tim, eshte edhe miku im.
Miku i mir shihet en dit t'shtir
Miku i mire te nderon shtepine, miku i vjeter nuk hidhet poshte.
Miku i mire vjen nga porta.
Miku i thirrur, duhet percjellun.
Miku nuk eshte mik kur perzihet ne punet e shtepise.
Miku nuk vjen per thele e leng, po per fjale e per kuvend.
Miku tkqyr ne sy e anmiku en kam
Mikun nderroje, por zot shpiet duhet me kene vet.
Mikun provoje para se tia kesh nevojen.
Mikut i leshohet vendi dhe i degjohet kuvendi.
Miq te ri zen, por te vjetrit mos i len.
Miqte e babes nderoi, miqte e ri sprovoi.
Mirmengjes, me interes.
Mollen e mire e han derri
Mos ban "ysh" pa pula.
Mos ban ca s'ban kerkush se ka me te gjet ca s'ka gjet kerkend.
Mos ban lum e lum pertej te lumit "Zot".
Mos bej petulla me uje.
Mos e ban penin tra.
Mos e humb si Xhaferri simiten.
Mos e lendo ku i dhemb.
Mos e maj kot troken kur ta tundin te tjeret.
Mos e ndiq fort frigacakun se bahet trim me zor.
Mos e shikofte punen i zoti, e harron edhe "Zoti".
Mos e shkel gjarpnin n'bisht se sillet e t'han n'gisht.
Mos hidh te thaten mbi te njome.
Mos i beso burrit qe qan, kalit qe djersitet dhe gruas qe betohet.
Mos i hap dritaret e zemres pa e pare motin
Mos i shaj gomarin tjetrit se te vjen te dera.
Mos i takofte babes me e dashte djali vetem per nevoje dhe me pyet vetem kur djali te bijen ngushte per te.
Mos ia shaj kuj "gomarin" se t'pall te dera.
Mos ja ba kuj ate qe sta ka qefi ty.
Mos kerko gjilperen ne kasollen e kashtes.
Mos ki frike nga hasmi, po nga miku i rreme.
Mos kjosh borxh, hin dorzane.
Mos me thuej kush je por c'huqe ke.
Mos prish sixhaden te arnosh xhyben.
Mos qesh ne shok, se e gjen ne koke.
Mos shit qen te blesh kelyshe.
Mos shkoni kurre te zemeruar ne shtrat. Lufto me pare per te mposhtur zemerimin.
Mos u ban deshmitar i s'keqes e paja e rrenes.
Mos u fut ne uje te turbullt, por prit sa te kthjellet.
Mos u kallxo trim pa e provue veten.
Mos u mbyt me nje pike uje.
Mos u mundo te nxjerrish dhjame nga pleshti
Mos u pergjigj kur nuk te therrasin.
Mprehe kujin si per mue si per veti e masandej shtyj sa te duash.
N-NJ
Ne ate sofer qe nuk bahen dramca nuk eshte si kush.
Na ka thane halla drane mos e nguc grethin me krane se ke nguc t'zezen tane.
Nana e don djalin per urate.
Nata eshte me barre, nuk i dihet se ca pjell.
Nata per komita, dita per zabita.
Ndera e mire dhe vena e mire nuk harrohen kollaj.
Ndoqe fillin gjete lemshin.
Ne dac me ken i lumtur per nji dite pi raki, per nji muaj martohu, per tane jeten puno kopshtin.
Ne dac me nem dikan, thuaji,"tu rrit mendja".
Ne dalte djale te na rroje, ne dalte upe, te te rroje.
Ne gusht plas veza ne grusht, ne korrik plas veza ne furrik.
Ne lufte duhen shtate hile nje trimeri.
Ne me rrejsh nje here eshte faji yt, ne me rrejsh prap eshte faji im.
Ne rruge me mjegull e ne uje turbull mos hin.
Ne shtepine e te varurit, nuk zihet litari me goje.
Ne thesin e shklyem s'ban fajde mielli.
Ne vozgen e vogel ka vere te mire.
Neper rranxa gjenden thellanxa.
Nese rrezikon mund te humbasesh, nese nuk rrezikon je i humbur.
Nga del fjala del dhe shpirti.
Nga dy te veshtira, me e lehta, me e mira.
Nga fryn era kthen gezofin.
Nip e daj, dreq e hajr.
Nje dite para festet nuk mahet frliku.
Nje ka qe e vret lopa s'duhet gja.
Nje krah s'mban kala.
Nje krym than lisin, nje i keq prish tan fisin.
Nje lope ne dit te vet terbon tane demat e katundit.
Nje pike ne tavan- namin e ban.
Nje shat asht sa dy vade.
Nje shi n'maj, sa nje qerr ar.
Nje shok i vjeter, eshte me i mire se dy te rije.
Nje zog qe ndahet nga klloka, e ha shqipja.
Njerezit e duan njeri-tjetrin vetem per ta shfrytezuar...
Njerezit jane te njejte para natyres, edukata i ben te dallohen
Njeri i famshem eshte ai i cili tere jeten punon per te qene i njohur, pastaj mbane syza te zeza per mos ta njohur.
Njeriu cmohet sa te punoje e pastaj harrohet si mos te kishte ekzistuar kurre...
Njeriu i huj merzia e gjithkuj.
Njeriu ka dy veshe e nji goje.
Njeriu ka nevoje me teper per dashuri, se per lavdi.
Njeriu lidhet per fjalet, kali per litarit.
Njeriu meson kur eshte i ri dhe kupton kur plaket.
Njeriu ne jete o kemishen o trunin duhet me e shtrydh.
Njeriu pa shoke, si muri pa toke.
Njeriu sheh me mend e jo me sy.
Nji e keqe eshte shume, nje e mire eshte pake.
Njiqind qese marak s'lajne dy pare borxh.
N'mos kallzon dhia kallzon brini.
Nuk behet stani me dhi te egra.
Nuk do as mend as kalem, shif e shkruaj.
Nuk dua mish e kabuni, po dua, nder e sajdi.
Nuk duron kush sa trimi.
Nuk e kane te gjithe baben te mencur, por respektin e don si babe.
Nuk erret nata se mbyll ti syte.
Nuk flliqet deti se turit nje mi.
Nuk i gjenden gjarperit kembet.
Nuk ka rendesi ku dhe si keni jetuar. E rendesishme eshte c'fare keni bere, aty ku keni qene.
Nuk le burri me mustaqe.
Nuk lidhet burri me pe te dhinte.
Nuk luan ferra kot.
Nuk mbulohet dielli me shoshe.
Nuk me duhet gja nje re (nuse e djalit) qe nuk i lakmon kurkush.
Nuk pritet pema se i ban hije kungullit.
Nuk qaj se s'dua burren, po bej zakone.
Nuk sheh syri po sheh mendja.
Nuk shkon dimri gomar.
Nuk te ngroh zjarri i kashtes.
Nuk te thone: "Qysh ke qene, po qysh je".
Nuk te thot kush se ca bane n'kurbet, po ca prune.
Nuk vret vetima cubat, por mrizat e cetinat.
Nusja e mire, pelcet vjerren.
Ne ate sofer qe nuk bahen dramca nuk eshte si kush.
Na ka thane halla drane mos e nguc grethin me krane se ke nguc t'zezen tane.
Nana e don djalin per urate.
Nata eshte me barre, nuk i dihet se ca pjell.
Nata per komita, dita per zabita.
Ndera e mire dhe vena e mire nuk harrohen kollaj.
Ndoqe fillin gjete lemshin.
Ne dac me ken i lumtur per nji dite pi raki, per nji muaj martohu, per tane jeten puno kopshtin.
Ne dac me nem dikan, thuaji,"tu rrit mendja".
Ne dalte djale te na rroje, ne dalte upe, te te rroje.
Ne gusht plas veza ne grusht, ne korrik plas veza ne furrik.
Ne lufte duhen shtate hile nje trimeri.
Ne me rrejsh nje here eshte faji yt, ne me rrejsh prap eshte faji im.
Ne rruge me mjegull e ne uje turbull mos hin.
Ne shtepine e te varurit, nuk zihet litari me goje.
Ne thesin e shklyem s'ban fajde mielli.
Ne vozgen e vogel ka vere te mire.
Neper rranxa gjenden thellanxa.
Nese rrezikon mund te humbasesh, nese nuk rrezikon je i humbur.
Nga del fjala del dhe shpirti.
Nga dy te veshtira, me e lehta, me e mira.
Nga fryn era kthen gezofin.
Nip e daj, dreq e hajr.
Nje dite para festet nuk mahet frliku.
Nje ka qe e vret lopa s'duhet gja.
Nje krah s'mban kala.
Nje krym than lisin, nje i keq prish tan fisin.
Nje lope ne dit te vet terbon tane demat e katundit.
Nje pike ne tavan- namin e ban.
Nje shat asht sa dy vade.
Nje shi n'maj, sa nje qerr ar.
Nje shok i vjeter, eshte me i mire se dy te rije.
Nje zog qe ndahet nga klloka, e ha shqipja.
Njerezit e duan njeri-tjetrin vetem per ta shfrytezuar...
Njerezit jane te njejte para natyres, edukata i ben te dallohen
Njeri i famshem eshte ai i cili tere jeten punon per te qene i njohur, pastaj mbane syza te zeza per mos ta njohur.
Njeriu cmohet sa te punoje e pastaj harrohet si mos te kishte ekzistuar kurre...
Njeriu i huj merzia e gjithkuj.
Njeriu ka dy veshe e nji goje.
Njeriu ka nevoje me teper per dashuri, se per lavdi.
Njeriu lidhet per fjalet, kali per litarit.
Njeriu meson kur eshte i ri dhe kupton kur plaket.
Njeriu ne jete o kemishen o trunin duhet me e shtrydh.
Njeriu pa shoke, si muri pa toke.
Njeriu sheh me mend e jo me sy.
Nji e keqe eshte shume, nje e mire eshte pake.
Njiqind qese marak s'lajne dy pare borxh.
N'mos kallzon dhia kallzon brini.
Nuk behet stani me dhi te egra.
Nuk do as mend as kalem, shif e shkruaj.
Nuk dua mish e kabuni, po dua, nder e sajdi.
Nuk duron kush sa trimi.
Nuk e kane te gjithe baben te mencur, por respektin e don si babe.
Nuk erret nata se mbyll ti syte.
Nuk flliqet deti se turit nje mi.
Nuk i gjenden gjarperit kembet.
Nuk ka rendesi ku dhe si keni jetuar. E rendesishme eshte c'fare keni bere, aty ku keni qene.
Nuk le burri me mustaqe.
Nuk lidhet burri me pe te dhinte.
Nuk luan ferra kot.
Nuk mbulohet dielli me shoshe.
Nuk me duhet gja nje re (nuse e djalit) qe nuk i lakmon kurkush.
Nuk pritet pema se i ban hije kungullit.
Nuk qaj se s'dua burren, po bej zakone.
Nuk sheh syri po sheh mendja.
Nuk shkon dimri gomar.
Nuk te ngroh zjarri i kashtes.
Nuk te thone: "Qysh ke qene, po qysh je".
Nuk te thot kush se ca bane n'kurbet, po ca prune.
Nuk vret vetima cubat, por mrizat e cetinat.
Nusja e mire, pelcet vjerren.
O
O bark, o qerrata, ketu gjete, ketu ha.
O djale ne vend te huaj, si te bjere daullja luaj.
O fol e mba, o pirdh e ha.
Ora cuet, e pshton njerin.
Ora e lige eshte e keqe edhe per armikun.
Orlat grrasin ne mish.
Oxhaku le te jete i shtrember, tymi te shkoje perpjete.
O bark, o qerrata, ketu gjete, ketu ha.
O djale ne vend te huaj, si te bjere daullja luaj.
O fol e mba, o pirdh e ha.
Ora cuet, e pshton njerin.
Ora e lige eshte e keqe edhe per armikun.
Orlat grrasin ne mish.
Oxhaku le te jete i shtrember, tymi te shkoje perpjete.
Faqja 3 e 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Fjale te urta te popullit shqiptar (te Perpunuara)
» Gossip mbi VIP-at shqiptarë
» Mitologjia shqiptare
» Trashegimia Kulturore Shqiptare
» Ushqime traditcionale shqiptare
» Gossip mbi VIP-at shqiptarë
» Mitologjia shqiptare
» Trashegimia Kulturore Shqiptare
» Ushqime traditcionale shqiptare
Faqja 3 e 4
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi