Kënaqesia juaj në portalin tonë!
Kultivimi i vetbesimit tek Femija User-comments-icon
Mire se vini ne Ardhmeria Forum, Ju ftojme qe te Regjistroheni, ne menyre qe te keni aksese ne te gjitha kategorit dhe temat, ne Ardhmeria Forum, mund te gjeni Filma Shqip dhe te huaj, Muziken me te re 2011, DVD Humore shqip, Keshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete dhe Lajmet me te reja nga vendi dhe bota.

Ardhmeria-Forum Staff.

Join the forum, it's quick and easy

Kënaqesia juaj në portalin tonë!
Kultivimi i vetbesimit tek Femija User-comments-icon
Mire se vini ne Ardhmeria Forum, Ju ftojme qe te Regjistroheni, ne menyre qe te keni aksese ne te gjitha kategorit dhe temat, ne Ardhmeria Forum, mund te gjeni Filma Shqip dhe te huaj, Muziken me te re 2011, DVD Humore shqip, Keshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete dhe Lajmet me te reja nga vendi dhe bota.

Ardhmeria-Forum Staff.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kultivimi i vetbesimit tek Femija

Shko poshtë

Kultivimi i vetbesimit tek Femija Empty Kultivimi i vetbesimit tek Femija

Mesazh nga Juѕт٠ Mon Dec 27, 2010 9:22 am

Kultivimi i vetbesimit tek Femija

Shumë prind ankohen se nuk kanë komunikim më fëmijët e tyre sidomos kur fillon periudha e pubertetit dhe adoleshencës. Përgjigja është shumë e thjeshtë: Nëse babai nuk i ka kushtuar kohë dhe vëmendje fëmijës në vogëli, si mundet që fëmija të ketë besim në marrëdhënien me prindin?".
Roli i prindit është bazë në krijimin e vetbesimit tek fëmija. Vetëbesimi është siguria e brendshme që ka fëmija për vlerat e tij. Është vetëdija e të qenurit një individ unik, që ka jo vetëm forca, por edhe kufij.
Fëmijët krijojnë imazhin për vetveten duke i vëzhguar prindërit dhe duke i dëgjuar ata . Duke parë dhe duke ndjerë krenarinë apo zhgënjimin e prindërve, ata krijojnë këtë imazh. Vetëvlerësimi është ajo shkëndijë e vogël që ndriçon në sytë e fëmijës kur nëna i thotë: "Jam e kënaqur që ti vishesh vetë"; apo kur babai i thotë: " E keni parë sa i shkathët është im bir në vozitjen e biçikletës?"
Për kultivimin e një vetbesimi qe do ta përcillte femijen gjat gjith jetës nevojiten keto kushte:

● të ndihet mirë në trupin e tij;
● të ndjejë se e duan;
● të jetë i bindur që është i aftë;
● të jetë krenar që është vajzë apo djalë;
● të jetë rehat me të tjerët;
● të shpresojë dhe të besojë se nevojat e tij do të plotësohen.

Në fakt vetëvlerësimi ose më mir vetbesimi ndërtohet gjatë gjithë eksperiencave të jetës. Familja, kopshti, miqtë dhe shkolla e bëjnë fëmijën të përjetojë të mirën dhe të keqen, shqetësimet dhe kënaqësitë.
Mjeti magjik për t'u siguruar se fëmija do të ketë një vetëvlerësim të mirë gjatë gjithë jetës është kultivimi i besimit femijes prej ditëve të para të jetës së tij. Është normale që fëmija të ndihet i nënvlerësuar nganjëher pas një humbjeje apo pas qortimeve. Prindërit dhe kryesisht nëna duhet të veprojnë si një farë në shtrëngatë, apo më mirë, t'i tregojnë fëmijës dritën drejt së cilës duhet të drejtohet.
Vetë prindi duhet të jetë model.
Nuk vlen asgjë për fëmijën nëse një prind i thotë: "Jam i sigurt se do t'ia arrish nëse përpiqesh" dhe ai vetë heq dorë para vështrirësisë më të vogël.
Si përfundim, mund të them se prindërit duhet ta ndihmojnë fëmijën të pranojë forcat dhe dobësitëe veta, ta pranojë vetveten ashut siq është, që do të thotë të afirmojë vetveten, të ketë qëllim dhe mjete për t'i arritur ato. Prindërit e ndihmojnë fëmijën të ketë një vetëvlerësim, të respektojë vetveten duke pasur respekt dhe konsideratë për të tjerët.
Juѕт٠
Juѕт٠
Webmaster
Webmaster

http://www.ardhmeria-forum.net

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi